Užovka červená – lat. Elaphe guttata

Užovka červená - lat. Elaphe guttata

Je rozšírená v južných oblastiach Severnej Ameriky, až po severné Mexiko. Ide o najrozšírenejšieho hada chovaného v zajatí, najmä pre svoju nenáročnosť. Dorastá do dĺžky 70 až 130 cm, má úzku hlavu, pretiahnutú do štíhleho tela, od ktorého je nevýrazne oddelená. Má okrúhlu zrenicu.

V miestach svojho výskytu obýva lesy, sady, okraje polí, ciest, opustené stavby. Obratne sa šplhá po stromoch, ale väčšinu času strávi na zemi, v hromadách kameňov, dreva, dierach po hlodavcoch, ktorými sa živí. V zajatí ju rovnako kŕmime hlodavcami, ale aj kurčatami.

Terárium užovky červenej by malo mať vybudovanú vodnú nádrž. Úkryty vytvoríme z kameňov alebo kôry, pridáme aj rozvetvený konár. Teplota počas dňa by sa mala pohybovať medzi 25 – 30 °C, v noci ju môžme znížiť.

V zajatí sa pravidelne a úspešne rozmnožuje. Vajcia premiestňujeme do inkubátora, aby sa z nich po 75 dňoch vyliahli mladé jedince.

Fotografia: © BigStockPhoto.com, video: Youtube.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 3 Priemer: 5]
2 komentáre
  1. Ondrej

    s tymto druhom som zacinal, vela som sa pri nom naucil, odporucam ho ako prveho hada vsetkym zaciatocnikom…

  2. Harold

    Samec alebo samica? Či na tom nezáleží?

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *